Агенция за недвижими имоти "Морада"

адрес: гр. София, ул. "Ген. Гурко" №68;

телефони: (00359 2) 9801261, 9812349,
0888 393 665, 0899 99 84 88

Стъпки при покупка на недвижим имот

 

 

Тъй като често нашите клиенти имат нужда от информация за прецедурата по придобиване на имот, решихме да публикуваме този материал с обща информация, надяваме се да бъде полезен на бъдещите купувачи.


Като начало е добре да знаете какво търсите - от какъв тип имот имате нужда и в какъв район. Би било полезно да се разходите и да разгледате квартала, в който искате да си закупите жилище например, за да добиете ясна представа за предимствата и недостатъците му и да прецените дали бихте искали новият Ви имот да бъде там.


След като сте си избрали района, и ако в него има предложения, отговарящи на финансовите Ви възможности е добре да ги проучите внимателно. Искайте колкото се може по-пълна информация за предлагания имот: местоположение, цена, вид строителство, година на строителство, в какво състояние е имотът, ако е стар дали са правени ремонти, на кой етаж се намира, има ли асансьор, в какво състояние е сградата и входа, какво е разпределението на помещенията, има ли преходи между стаите, има ли балкони и т.н.


Следващата стъпка е огледът. Колкото и добре да звучи описанието на даден имот, не взимайте решение преди да сте го видели. Нашият съвет е да направите огледа през деня, т.е. да можете да видите имота на дневна светлина - така ще имате възможност да се информирате за дефекти по жилището или сградата, които може да са едва забележими вечер.


Ако това е имотът, който търсите предстои следващата фаза, а именно - подготовка за закупуване. За целта трябва да се направи проверка на собствеността на имота. След тази проверка, ако имотът е чист от тежести можете да го капарирате.


Капарирането се прави със сключване на предварителен договор за покупко-продажба. В него се описва как купувачът и продавачът се споразумяват за условията по сделката, начините на плащане и срокът, в който сделката ще бъде изповядана пред нотариус. Като гаранция за желанието си да закупи имота, купувачът оставя на продавача капаро/депозит, който обикновено е 10% от финалната продажна цена. Чрез тази сума и двете страни се ангажират за сключване на окончателна сделка, тъй като ако купувачът се откаже от сделката губи даденото капаро, а ако продавачът се откаже - връща полученото капаро в двоен размер. Целта на капарирането е да се ангажират и двете страни за покупко-продажбата на имота и продавача да не го предлага на други потенциални купувачи.


Обикновено месец след капарирането е нотариалното изповядване на сделката. Този период подлежи на договаряне от страните и може да бъде различен в зависимост от предпочитанията. През това време имотът трябва да бъде изпразнен (ако се продава необзаведен) и продавачът трябва да се снабди с всички необходими документи за продажбата му (ако са липсвали някои преди капарирането). Всички документи по собствеността се представят пред нотариуса, купувачът заплаща останалите 90% от цената и собствеността на имота се прехвърля нотариално. В деня на изповядването на сделката продавачът трябва да представи и документи, че са платени всички дължими суми за ползването на имота (данъци, сметки и др.

 

 

 

Имоти в затворени комплекси в и около София. Без комисионни! С охрана, басейн, сауна, фитнес, паркинг, поддръжка на общите части и др. Възможности за изплащане. Подробности

Слънчева къща в "Бояна", до Резиденцията. На ул. "Кумата" с целогодишен достъп, до спирки. Ток, вода, канал, газ. С 380м2. двор 500м2. С гараж. Панорама към Витоша. Подробности

Тристаен в Слънчев бряг, в работещ ваканционен комплекс с басейн, охрана, ресторант. На няколко минути от плажа. Апартаментът е завършен и полуобзаведен. Подробности